17 november 2020

2031: Het einde van België?

Wat als onze founding fathers in 1831 besloten zouden hebben dat de Belgische grondwet na 200 jaar automatisch zou vervallen? Het is de vraag die professor Stefan Sottiaux ons voorlegt in zijn nieuwe roman: "2031: Het einde van België?". Professor Sottiaux is al sinds jaar en dag hoogleraar aan onze faculteit en geldt als een van de meest gerenommeerde experten van het Belgische grondwettelijk recht.

"2031: Het einde van België" is niet enkel het debuut van professor Sottiaux in het literatuurgenre. Het is tevens een poging om het grondwettelijk recht open te stellen voor een breder publiek.

Wanneer de 16-jarige Sofie haar vader -een professor in het grondwettelijk recht- overlijdt laat hij haar een brief na. Hierin biecht hij aan haar het grootste geheim van de Belgische geschiedenis op. Op 7 februari 1831, de dag waarop zij de Grondwet hebben aangenomen, hebben de grondleggers van het land nog een tweede tekst goedgekeurd: het Beëindigingsdecreet. En daarin staat dat de Belgische Grondwet vervalt op 7 februari 2031, exact 200 jaar na de officiële stichting van ons land. Deelt Sofie dit decreet met de buitenwereld of zal ze het daarentegen proberen te vernietigen?

De inzet is namelijk enorm, het land wordt gekenmerkt door groeiende communautaire en maatschappelijke spanningen. Zal België barsten en welke grondrechten zullen overblijven in het huidige klimaat van terreur en polarisatie?

Of is dit decreet misschien net een kans om een nieuwe start te maken en onze democratie opnieuw te heruitvinden?

Al deze vragen en meer zal professor Sottiaux bespreken in zijn vooropgenomen lezing op 17/11/2020.

Aangezien we jullie input graag willen meenemen kunnen jullie je vragen hieronder insturen tot 10 november.

Ook zal de professor vragen beantwoorden over de huidige coronamaatregelen en zal hij bespreken hoe deze al dan niet te rijmen zijn met onze grondwet.


Meer items


Privacy

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x